Talvi 2019-2020 painuu varmasti lähtemättömästi mieleen, koska sitä ei tullut tänne etelärannikolle. Näin voi jo sanoa varmuudella tätä kirjoitettaessa maaliskuun puolessa välissä. Otasatama on pysynyt lähes jäättömänä koko talvikauden ajan. Jos ilmastomuutos jatkuu tällä vauhdilla, meidän on hyvä alkaa miettiä veneilykulttuurimme muutosta ympärivuotisen veneilyyn suuntaan. Tähän on hyvät eväät olemassa, voimmehan päättää itsenäisesti lähes kaikesta omassa kerhossamme. Ainoa huolta aiheuttanut asia on ollut Otarannan uudelleen kaavoitus, johon olen puheissani tottunut vastaamaan ”ei mitään uutta auringon alla”. Talven aikana nyt kuitenkin jotain alkoi tapahtua. Suunnittelu on kuin onkin lähtenyt joltain osin käyntiin ja olen ollut yhteydessä arkkitehtiin, joka on tutkinut urheilukentän ja Otasataman aluetta uudelta pohjalta. Hänen ratkaisunsa ovat olleet kannaltamme varsin mielenkiintoisia siksi, että niissä satama ja telakka-alue voisivat säilyä nykyisellä paikallaan ja samassa käytössä. Ratkaiseva innovaatio suunnitelmassa on, että rantaraitti ja telakka-alue saadaan kohtaamaan toisensa oikealla tavalla. Jos asia etenee tähän suuntaan lopullisissa ratkaisuissa, niin saamme olla tosiaan tyytyväisiä. Palaan asiaan tarkemmin myöhemmissä yhteyksissä.
Mennyt purjehduskausi sujui suurelta osin tavanomaisissa merkeissä. Onnettomuuksia tai suurempia vaurioita veneille tai ihmisille ei ole tullut tietooni. Muutamia konerikkoja toki aina sattuu. Telakointi ja talvikausi ovat sujuneet tätä kirjoitettaessa ilman suurempia ongelmia. Tosin muutaman rauhallisen vuoden jälkeen rosvot löysivät jälleen tiensä aidan läpi. Mitään kovin merkittävää vahinkoa ei aiheutunut, mutta mielipahaa kuitenkin. Seuran hyvän taloustilanteen turvin on voitu toteuttaa kaikki tarpeelliset huolto- ja kunnossapidon toimenpiteet. Erityisesti on syytä todeta, että jätehuollon suhteen telakka ja satama ovat nyt kiitettävässä kunnossa, jopa Roope-merkki sen kunniaksi olisi mahdollinen.
Huoli ympäristöstä ja Itämeren tilasta on kasvavassa määrin esillä keskusteluissa niin vesillä kuin maissakin. Espoon venekerhojen yhteenliittymä Veneilevä Espoo järjestää jälleen tänä keväänä Siisti Biitsi tapahtuman, jossa viimekeväiseen tapaan kerhojen läheiset ranta-alueet siivotaan roskista ja roskat lajitellaan. Tällä kertaa tapahtumaa ei järjestetä yhtenä päivänä vaan venekerhot voivat järjestää omat talkoonsa oman aikataulunsa mukaan. OV tulee tiedottamaan asiasta lisää kevään kuluessa.
Seuran talous on edelleen varsin hyvällä tolalla. Painetta maksujen korotuksiin ei ole ja resursseja löytyy tarvittaessa myös sataman ja telakan kehittämiseen sekä seuratoiminnan aktivointiin. Kommodorina huoltani on herättänyt kuitenkin katsastamattomien veneiden lukumäärän kasvu kerhossa. Katsastus on yksi vapaaehtoisen veneilytoiminnan kulmakiviä, jonka avulla siitä halutaan tehdä turvallista ja viihtyisää. Kerho tarjoaa tämän jäsenetuna lähes ilmaiseksi, joten käyttäkää ihmeessä hyväksenne. Lopuksi kiinnittäisin huomiota jo viime vuonna aloitettuun omatoimiseen vierasvenesatama-palveluun. Perusajatuksena on, että vapaana olevia venepaikkoja voidaan antaa vierailijoiden käyttöön jonkin jäsenen toimiessa isäntänä. Vastaavaa toimintaa on virinnyt myös muissa Espoon venekerhoissa poistamaan kaupungin vierasvenesataman puutetta. Lähimmät ohjeet löytyvät verkkosivuilta ja majan seinältä.
Tuleva purjehduskausi voidaan aloittaa jälleen tutuissa perinteisissä merkeissä. Sitä odotellessa toivotan kauniita kevätpäiviä veneen kunnostukseen ja turvallista matkaa vesille koko jäsenistölle!
Aarne Halme
Send your Comment
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.