Tätä kirjoitettaessa kevät tekee tuloaan ja olen jo käynyt ensimmäisen kerran kurkkaamassa pressun alle miettimässä mitä kaikkea tänä keväänä pitäisi tehdä ennen vesille laskua.  Linnut lauloivat ja telakka näyttää viettäneen rauhallisen talviunen ilman mainittavia ongelmia. Veneilyn poliittisella puolella sen sijaan talvi on ollut poikkeuksellisen aktiivista aikaa. Hallitus perui aikomansa veneveron, mikä tuli monelle varmasti helpotuksena. Olisihan tuo vero ollut muutenkin melko järjen vastainen toimenpide. Espoon alueen veneilyä on rassannut toinenkin ongelma, nimittäin kaupungin kaavoitushanke Suomenojan satamassa, missä veneiden telakointikysymys on edelleen ratkaisematta.  Espoon venekerhojen kommodorit perustivat talven aikana Veneilevä Espoo-nimisen verkosto-organisaation neuvotteluosapuoleksi kaupungin kanssa, jotta tämä kysymys saataisiin lopulta ratkaistua mallikkaasti veneilijöiden tarpeet huomioiden. Samalla tehdään pitkän aikavälin selvityksiä ajatellen veneilyn tulevaisuutta kunnan alueella yleisesti jotta vastaavista ongelmatilanteista kaavoituksessa vältyttäisiin jatkossa.

Mennyt purjehduskausi sujui suurelta osin tavanomaisissa merkeissä. Onnettomuuksia tai suurempia vaurioita veneille tai ihmisille ei ole tullut tietooni. Myös telakointi ja talvikausi ovat sujuneet tätä kirjoitettaessa ilman suurempia ongelmia. Seuran hyvän taloustilanteen turvin on voitu toteuttaa kaikki tarpeelliset huolto- ja kunnossapidon toimenpiteet. Uutena varusteena rakennettiin majan viereen septitankkien tyhjennyspiste. Seuraavana isompana hankkeena on telakan ja laitureiden sähköjen uusinta, joka aloitetaan purjehduskauden 2017 aikana.

Tulevaisuuden kannalta keskeisessä kysymyksessä eli satama-aluettamme koskevan asemakaavan muutosprosessissa tilanne on edelleen pysynyt muuttumattomana. Aalto-yliopiston kampusalueen suunnittelu on kesken ja Otarannan –Servinniemen suunnittelua ei voida tästä syystä jatkaa. Tilanne on OV:n osalta yhtäältä hyvä, koska sataman ja telakan osalta tilanne säilyy ennallaan, mutta toisaalta huono koska joudumme kuitenkin harkitsemaan sataman pitkän tähtäimen kunnostustoimenpiteitä ja niihin tarvittavia investointeja epävarmuuden vallitessa. Hallitus seuraa luonnollisesti tilannetta koko ajan tiiviisti ja on valmis tarvittaessa nopeisiinkin toimiin.

Seuran talous on varsin hyvällä tolalla.  Painetta maksujen korotuksiin ei ole ja resursseja löytyy tarvittaessa myös sataman ja telakan kehittämiseen sekä seuratoiminnan aktivointiin.  Kehittämistarpeita silmällä pitäen hallitus toivoo jäsenistöltä aloitteellisuutta. Jos teillä on mielessä jotain jota OV voisi tehdä jäsentensä hyväksi ja jota se ei nyt jo tee, niin tehkää mieluusti aloitteita ja esityksiä minulle, sihteerille tai muille hallituksen jäsenille.

Tuleva purjehduskausi voidaan aloittaa jälleen tutuissa perinteisissä merkeissä. Sitä odotellessa toivotan kauniita kevätpäiviä veneen kunnostukseen ja turvallista matkaa vesille koko jäsenistölle!

Aarne Halme